Tradicionalni planinarski pohod na Svetu Geru

Vatrogasci DVD-a Stupnik svake godine tradicionalno zadnjeg dana u mjesecu siječnju odlaze na planinarski pohod Svete Gere. Tako su se ove godine uputili naša tri vatrogasca na malu avanturu planinarenja.

Za one koji nisu upoznati Sveta Gera je najviši vrh Žumberačke gore. Vrh je širok valovit proplanak dug oko 300 metara i 1178 metara visok. Iako je hrvatsko ime ztaj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera.

Slovenci vrh zovu i Trdinovim vrhom prema svom književniku Janezu Trdini. Crta državne granice sa Slovenijom vodi kolnim putom po samom hrptu. S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapela Sv.Ilije u kojoj je uređeno jednostavno planinarsko sklonište, a desetak metara od nje, sa slovenske strane nalaze se ostaci kapele Sv.Jere.

Vrhom dominira 80m visok telekomunikacijski toranj na slovenskoj strani, a s hrvatske strane je vojarna koja će nakon odlaska vojske biti preuređena u planinarski dom. Najviša točka označena je visokim betonskim geodetskim stupom s kojeg se pruža izvanredan vidik na sve strane (uspon na stup zahtijeva priličnu penjačku vještinu).