O nama

 

DVD Stupnik logoOsnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Stupniku

Na inicijativu skupine građana Općine Stupnik, dana 31. ožujka 2000. godine održan je sastanak Inicijativnog odbora na temu potrebe osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) na području Općine Stupnik.

Samo dva tjedna kasnije, 16. travnja 2000., održana je i sjednica Osnivačke Skupštine na kojoj je izabrano rukovodstvo među 39 prisutnih članova.

Tako su povjerenje za prve funkcije unutar DVD-a Stupnik dobili:

Imenovanje vatrogasnog doma DVD StupnikIvan Klemenčić – predsjednik
Darko Razum – zapovjednik
Dubravko Miholić – tajnik
Nenad Franković – blagajnik

Upis Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stupnik (DVD Stupnik) u Registar udruga izvršen je dana 25. svibnja 2000. godine, te od tada i počinje ozbiljan posao oko ustrojstva društva.

Do kraja 2000. godine, DVD Stupnik broji 46 članova, od kojih je 27 uspješno položilo tečaj za ispitnog vatrogasca.

Ciljevi

Osnovni cilj DVD-a Stupnik je bio uspostaviti primjerenu zaštitu od požara za područje Općine Stupnik te edukacija i osposobljavanje postojećih i novih dobrovoljnih vatrogasaca.

Nadalje, zadatak je bio i nabavka opreme, tehnike i vozila, kao i sve potrebne i neophodne modernizacijske opreme i pomagala, pratiti trendove i ići u korak s vremenom, odnosno razvijati se.

Vatrogasni dom “Ivan Klemenčić”

Osnivač i prvi predsjednik DVD-a Stupnik - pok. Ivan KlemenčićJoš jedan od postavljenih ciljeva je bio i izgradnja vatrogasnog doma.

U periodu do izgradnje i puštanja u funkciju “Vatrogasnog doma Stupnik”, privremeni smještaj vatrogasne opreme Društva bio je u privatnom gospodarskom objektu osnivača i prvog predsjednika DVD-a g. Ivana Klemenčić, dok je Operativni centar bio smješten u njegovoj obiteljskoj kući.

U narednom periodu ishodovali smo svu potrebnu dokumentaciju, dozvole i suglasnosti te smo prionuli na poslove oko realizacije našeg cilja, te 2005. godine krenuli u izgradnju Vatrogasnog doma, na adresi Domovićeva 1, Gornji Stupnik.

Samo dvije godine kasnije (listopad 2007.), uselili smo u novoizgrađene prostorije jednog od najljepših i najmodernijih vatrogasnih domova na ovim prostorima – “Vatrogasni dom Stupnik”.

Zalaganje i doprinos tijekom kompletne izgradnje doma pokazali su svi članovi DVD-a Stupnik, a ponajviše predsjednik g. Ivan Klemenčić.

2018. godine u spomen na, sada već pokojnog, predsjednika, osnivača i utemeljitelja vatrogastva na području Općine Stupnik – g. Ivana Klemenčić, Društvo je odlučilo u znak zahvalnosti dodijeliti novi naziv Domu te je tako isti preimenovan u – “Vatrogasni dom Ivan Klemenčić”.

Magirus Deutz F Mercur 125A, 1958.g.Širenje DVD-a Stupnik

Krenuli smo s jednim starim vozilo Magirus iz 1958. godine ( 1958 Magirus Deutz F Mercur 125A).

Danas DVD Stupnik raspolaže voznim parkom o kojem možete pročitati na označenom linku.

Do danas, naše Društvo kontinuirano raste i napreduje na svim poljima djelovanja i postojanja.

Raščlanili smo odjeljenja i sekcije te trenutno raspolažemo s Ronilačkim timom kojem je osnovna zadaća spašavanje na vodi i ispod vodene površine, timom za spašavanje na visinama i u dubinama te ruševinama, a naši najmlađi u Odjeljenju za djecu i mladež vrlo su marljivi i vrijedni te smo sigurni da će nam biti izvrsna zamjena kada za to dođe vrijeme…

Više o odjeljenjima možete pročitati na našoj web stranici gdje ćete naći informacije o:

  • ronilačkom timu – tim za spašavanje na vodi i ispod vodene površine;
  • timu za spašavanje s visina i iz dubina;
  • timu za spašavanje iz ruševina;
  • odjeljenju djece i mladeži;
  • instruktorima ronjenja, visinsko-dubinskog spašavanja, spašavanja iz ruševina, kao i instruktorima za rad s motornom pilom.

 

Vozni park DVD-a Stupnik 2018.