Odjeljenja

DVD Stupnik - Ronilački timUnutar DVD-a Stupnik imamo više odjeljenja.

Svakom Odjeljenju ćemo posvetiti zaseban prostor, te ćete tako moći lakše pratiti aktivnosti svih naših timova.

Izdvojena znanja i vještine naših vatrogasaca po odjeljenjima – odnosno timovima DVD-a Stupnik:

Spašavanje na i u vodi
  • tim za spašavanja NA i U vodi obuhvaća naše članove osposobljenje za rukovanje sredstvima, alatima te neophodnim znanjem i vještinama za spašavanja u takvim uvjetima.

Unutar DVD-a Stupnik imamo članove osposobljene za:

a) ronioce – Ronilački tim (spašavanje U VODI)

– Ronilački tim početkom 2017. godine broji 21 pripadnika tima, unutar kojeg tima imamo i instruktore raznih kategorija (od R1, preko I1 pa nadalje), a tim se stalno nadopunjuje

b) upravljanje brodicama (spašavanje NA VODI)

– naši članovi osposobljeni za upravljanje čamcima u svojstvu Voditelja čamaca (Boat Skipper). Kao i kod ronioca, i ovaj tim raste sukladno dostupnim obukama.

DVD Stupnik - Tim za spašavanje iz dubina i s visinaSpašavanje iz dubina i s visina

Takva spašavanja spadaju pod “Tehničke intervencije” i najčešće se radi o “Tehničkim intervencijama na otvorenom prostoru”.

Ovdje ćemo navesti da osim članova koji su prošli obuku za rad s motornom pilom, imamo i instruktore koji obučavaju za rad s motornom pilom.

Vrlo korisno i široko primjenjivo znanje u vatrogastvu.

 

Spašavanje iz ruševina
  • za laike, spašavanje iz ruševina najčešće se veže isključivo uz potrese.

    Međutim, timovi kojima je specijalnost “spašavanje iz ruševina” imaju puno veći obim od navedenog. Samo nekoliko navedenih primjera – kao npr. razne eksplozije (bilo u privatnom ili poslovnom sektoru), klizišta, nesreće u zračnom, željezničkom ili cestovnom prometu itd., proširiti će sliku, ali i poštovanje prema ljudima koji su se specijalizirali za “ruševine”.

    Obuka je kompleksna, kao i kod svake specijalnosti, pa tako naš Tim za spašavanje iz ruševina vrlo dobro poznaje tehnike spašavanja, koje sve opasnosti prijete i kako najbolje primijeniti tehnike spašavanja, koju opremu, u kojem trenutku i kako koristiti da ne bi ugrozili sebe ili unesrećene osobe.

    Čak i da se radi samo o spašavanju iz ruševina koje je uzrokovao potres, ne može svatko odrediti i procijeniti s koje strane, kako i na koji način ući u ruševinu, što od opreme ponijeti, kako ju koristiti i sl.
Odjeljenje djece i mladeži
  • Naši najmlađi članovi su vrlo aktivni. Vrlo rado se odazivaju na vježbe, odlaske na natjecanja ili razna druženja, a i naši voditelji Odjeljenja djece i mladeži ih hvale kao marljive, poslušne i redovite.


DVD Stupnik - Ronilački tim
Ronilački tim

Dubine i visine

Savjeti u slučaju potresa

Ruševine

20. Vatrogasni Kup DVD-a Staro Čiće

Djeca i mladež

Podijeli