Spriječimo požare raslinja

Vatrogasci Stupnik u mjesecu ožujku zaprimili su tri dojave o požaru raslinja i šume.

Dana 03.03.2022. godine vatrogasci Stupnik zaprimaju dojavu da je prijavljeno spaljivanje niskog raslinja na poljoprivrednoj površini izmaklo kontroli zbog vjetrovitog vremena. DVD Stupnik na intervenciju je izašao sa dva vozila MAN ST 110 i TAM ST 120 sa 4 vatrogasca.

Požar oranice

Dana 10.03.2022. godine vatrogasci Stupnik zaprimaju dojavu o požaru šume. Na intervenciju izlazimo sa vozilom TAM ST 120 i Amarok ST 150 i 4 vatrogasca. Dolaskom na mjesto događaja pristigli su i vatrogasci iz DVD-a Kupinečki Kraljevec i DVD-a Horvati obzirom da se radilo o graničnom području Stupnika odnosno Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Zajedničkim snagama požar je u relativno kratkom vremenu ugašen. DVD Kupinečki Kraljevec sudjelovao je sa dva vozila i 4 vatrogasca i DVD Horvati sa jednim vozilom i 2 vatrogasca.

Požar šume

Dana 13.03.2022. godine vatrogasci Stupnik zaprimaju dojavu o požaru šikare. DVD Stupnik na intervenciju je izašao sa dva vozila MAN ST 110 i TAM ST 120 i 5 vatrogasaca.

U veoma kratkom periodu dogodile su se tri intervencije ovakvoga tipa – požari na otvorenom prostoru uzrokovani ljudskom ne pažnjom i nemarom.

Hrvatska vatrogasna zajednica apelira na odgovorno ponašanje građana kod poljoprivrednih radova:

Spriječimo požare raslinja

 

Vatrogasci i ove godine bilježe povećan broj požara otvorenog prostora nastalih zbog spaljivanja biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova. Prema dosadašnjim podacima, najveći broj požara vezan uz spaljivanje biljnog otpada bilježimo u ožujku, stoga apeliramo na odgovorno ponašanje građana kod poljoprivrednih radova.

Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

Važno je znati:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
  • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
  • apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
  • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Molimo građane Općine Stupnik da budu savjesni i odgovorni.

Ukoliko uočite požar odmah obavijestite vatrogasce na broj 01/6589-112