Povijesni događaj – postavljanje zvona u kapelicu Sv. Benedikta!

DVD Stupnik u povijesnom postavljanju zvona u kapelicu Sv. Benedikta u StupnikuPovijesni događaj – postavljanje novog zvona u kapelicu Sv. Benedikta nakon 102. godine od otuđenja starog!

Na zamolbu našeg župnika – velečasnog Dubravka Škrlina Hrena, u ponedjeljak, 15.06.2020., DVD Stupnik je sudjelovao u rijetkoj prilici koja spada u povijesni događajpostavljanje zvona u kapelicu Sv. Benedikta.

Kapelica Svetog Benedikta

Kapelica Sv. Benedikta je najstarija zidana crkva u južnom dijelu Zagrebačke biskupije.

Počela se graditi za vrijeme župnika Ivana Pintarića (1688-1693.), a nastavila i dovršila u vrijeme župnika Franje Ksavera Čunčića (1693-1725.).

Do davne 1918. godine, u kapelici su se nalazila dva zvona: malo i veliko.
Međutim, veliko je otuđeno prije 102 godine, te je do sada kapelica bila “osuđena” na jedno, manje zvono.

Iz povijesti smo naučili koliko su zvona bila (i još su) važna.
Možemo reći da su zvona oduvijek predstavljala neku vrstu ondašnje “tehnologije”.

Povijesno postavljanje zvona u kapelicu Sv. Benedikta u StupnikuDanas je dovoljno uzeti telefon i pozvati na primjer centar 112 ili vatrogasce na 193.

Nekada je to bila jedna od glavnih uloga svakog zvona.

Pa i danas čujete neku vrstu “zvona” kada vatrogasci i druge žurne službe upale sirene kako bi skrenuli pažnju na nešto.

Sirene, kao što znate, mogu upozoravati na neku opasnost, označavaju i prestanak opasnosti, pozivaju na uzbunu zbog neke hitne situacije (požar, poplava, intervencija i sl.), daju na znanje da je, na primjer, potrebno napraviti mjesta za što brži prolazak (“hitni koridor”) i radi što bržeg dolaska interventnih službi na mjesto događaja, i još puno drugih situacija koje sad nismo spomenuli.

Sve je to nasljeđe “starijih rođaka” koji su preteča i današnjih “sirena”.

Tako se zvonjavom upozoravalo na razne opasnosti kao što su požari, poplave, napadi razbojnika, vojske ili sl., pozivalo se na misna slavlja, obilježavali su se svečani trenuci, obilježavalo se vrijeme tijekom dana (koliko je sati), pozivalo se na objede (ona domaćinstva koja su si mogla priuštiti vlastito zvono), i sl.

Zvonilo se, dakle, i zbog uzbuna, i zbog svakodnevnih trenutaka u kojima se pučanstvu prenosila potrebna informacija, ali i kod raznih svačanih trenutaka (pobjeda, slavlja, blagdana…).

Povijesno postavljanje zvona u kapelicu Sv. Benedikta u StupnikuMalo zvono konačno dobilo društvo

Novo zvono je teško 200 kg, a izliveno je u Beču.

Prema starim običajima, i na njemu su zabilježeni podaci o godini kada je izliveno, za vrijeme kojeg župnika, te tko je financirao troškove izrade.

Zvono je blagoslovljeno u nedjelju, 07. lipnja 2020. ispred župne crkve Sv. Ivana Nepomuka.

Akciju postavljanja velikog zvona odradili su svojom raspoloživom tehnikom, opremom i znanjem: DVD Stupnik – i poduzeće INFOPAL d.o.o.

Vlasnici poduzeća su također članovi DVD-a StupnikHrvoje i Tomislav Palčić.

U nastavku vam potpredsjednik DVD-a Stupnik – g. Franjo Cvetko, pruža priliku da čujete zvuk novog zvona prije samog podizanja u toranj kapelice!

Neka nas ovo zvono nikada ne zove na uzbunu, nego samo na vesele događaje!

Ponosni smo zbog ove jedinstvene prilike, te zahvaljujemo župniku na povjerenju i pozivu, kao i svim članovima našeg DVD-a koji su nesebično odvojili vrijeme, tehniku, vještinu i znanje za ovaj zadatak!