Intervencija požar 04.12.2021.

Dana 04.12.2021. godine vatrogasci operativne postrojbe Stupnik zaprimaju poziv za intervenciju u 3 sata i 42 minute. 

Po zaprimljenoj dojavi, vatrogasci iz svojih domova u kratkom vremenu dolaze u DVD Stupnik, te se opremaju zaštitnom opremom i izlaze na intervenciju sa navalnim vozilom MAN ST 110 i autocisternom TAM ST 120. Na intervenciju je izašlo ukupno 6 vatrogasaca. 

Dolaskom na mjesto intervencije utvrdili smo da se radi o požaru pomoćnog objekta i skladišta u razbuktaloj fazi, te prijeti opasnost za proširenje požara na dvije obiteljske kuće i susjednu garažu.

Voditelj intervencije naredio je vršenje vanjske obuhvatne navale kako bi se spriječilo širenje požara na obiteljske kuće i susjednu garažu. 

Navalna grupa opremljena izolacijskim aparatima započinje gašenje požara pomoću dva visokotlačna vitla za brzu navalu, dok se vodna grupa oprema izolacijskim aparatima i polaže cijevnu prugu, nakon čega započinje gašenje sa dva C mlaza. 

Požar je stavljen pod kontrolu i ubrzo lokaliziran. 

Zbog veće količine dima korišten je nadtlačni ventilator za razdimljavanja prostora. Voditelj intervencije preventivno snima krovište obiteljske kuće i fasadu pomoću termovizijske kamere. Pregledom je utvrđeno da se temperatura smanjila i da ne prijeti opasnost od proširenja požara.

Nakon završetka gašenja požara izvršili smo raskapanje krovišta i složenih drva za ogrjev te dodatno natopili vodom kako ne bi došlo do ponovnog zapaljenja. 

Požar je krenuo kasno u noći kada su vlasnici spavali, a isti su primijetili kada su salonit ploče počele pucati zbog visoke temperature, no požar je tada već bio u razbuktaloj fazi, te su pri tome obavijestili vatrogasce. 

Ova intervencija bila je izuzetno zahtjevna. Vatrogasci su na intervenciji bili sveukupno 3 sata i 52 minute. Za gašenje požara utrošeno je ukupno 12.000 litara vode. Zbog niske temperature, na svega -4°C sve se zaleđivalo i to je predstavljalo dodatni izazov za vatrogasce radi mogućih ozljeda uslijed pada na poledici, no na sreću intervencija je prošla bez ozlijeđenih ljudi i vatrogasaca. Intervencija je uspješno odrađena, profesionalno prema pravilima struke, a pri tome su spašene obiteljske kuće i susjedna garaža.

Nakon završetka intervencije iako iscrpljeni i umorni vatrogasci ostaju u vatrogasnoj postaji DVD-a Stupnik kako bi napravili pospremu opreme, pranje korištene opreme, točenje goriva u motore uređaje i vozila i naposljetku pranje vozila kako bi ista bila spremna u slučaju nove intervencije.