Hidraulični alat u vatrogastvu

Hidraulični alat DVD-a Stupnik - škare i razupiračHidraulični alat škare i razupirači se u vatrogastvu najčešće koriste u prometnim nezgodama, ali imaju i širu primjenu.

Škare se koriste kod rezanja limenih i metalnih predmeta i stvari, dok se razupirači koriste kod razmicanja (razupiranja), razdvajanja, odvajanja, primicanja, odmicanja i sl.

Tu su još i hidraulični cilindri i rezači, ali i kombinacije spomenutih alata u jednom. Ukoliko čujete da netko spominje “kombinirani hidraulični alat”, onda su to kombinacije navedenog.

Mi nećemo previše u detalje.
Ukratko ćemo vam predstaviti najčešće korišten hidraulični alat u vatrogastvu i upoznati vas čime raspolaže DVD Stupnik.

Tehnička intervencija - DVD Stupnik

Hidraulične škare

Hidraulične škare prilikom upotrebe ne oslobađaju toplinu, ne stvaraju veliku buku i vibracije, ne bacaju iskre prilikom rezanja, a zahvalne su i za rad pod vodom.

Njih se ne smije koristiti za rezanje kablova pod naponom, pod  tlakom, ukoliko se radi o prenapregnutim dijelovima i sl. (električni kablovi, plinske instalacije, razne opruge itd.)

Na tehničkim intervencijama u prometu, škarama se režu limovi i/ili stupovi na vozilima kako bi se moglo doći do unesrećenih osoba.

Ukoliko je unesrećeni i priklješten, tada se uz hidraulične škare koristi i hidraulični razupirač.

Tehnička intervencija u prometu sa smrtnim posljedicamaHidraulični razupirač

Hidraulični razupirač laiku može izgledati kao škare. Međutim, razupiračem se, kao što smo naveli, od npr. unesrećene osobe lim deformiranog vozila odmiče.

Škare režu, a razupirači će razmaknuti lim da bi se moglo pristupiti unesrećenoj osobi.

Možda se radi o savijenom limu krova vozila, možda bočnih stranica, ali često je kod udarca uslijed prometne nezgode cijela armaturna ploča pomaknuta unutar kabine vozila.

Tada je potrebno razupiračem odmaknuti, odvojiti, razdvojiti “kontrolnu ploču” od unesrećene osobe.

U određenim situacijama, razupirači se koriste i za primicanja, ne samo za razmicanja, a u kombinaciji s drugim hidrauličnim alatima (npr. hidrauličnim cilindrima), primjenjuju se opcije dizanja, širenja, rastezanja itd.

Hidraulični cilindri se koriste zasebno, ali često se koriste u kombinaciji, a tada već govorimo o kombiniranom hidrauličnom alatu.

Hidraulični razupirač DVD-a StupnikHidraulični alat DVD-a Stupnik

DVD Stupnik raspolaže hidrauličnim alatima za rezanje, razmicanje, povlačenje, privlačenje, primicanje…:

–      hidraulične škare;

–      hidraulični razupirač;

–      hidraulični cilindri;

–      kombinirani hidraulički alat za rezanje i razupiranje;

–      hidraulički rezač šipkastih materijala: mini-rezač;

–      specijalni razupirač za nasilno otvaranje vrata: popularno zvan “medvjeđa šapa”

Hidraulični alat DVD-a Stupnik
Hidraulični alat na našem navalnom vozilu