Požar CIAK Auto

Dana 27.09.2023. godine u 16:28 sati VOC Stupnik zaprimio je dojavu iz ŽVOC-a o požaru skladišnog šatora u tvrtki CIAK Auto na adresi Gornjostupnička 96.

DVD Stupnik izlazi u 16:31 sati na mjesto događaja sa navalnim vozilom ST 110 i 5 vatrogasaca, te kombi vozilom ST 104 i 3 vatrogasca.

Dolaskom na mjesto intervencije u 16:34 sati utvrdili smo da se radi o požaru dva skladišna šatora sveukupne površine 1000 m2 u kojem se nalaze auto dijelovi i ambalaža, a požar je u razbuktaloj fazi.

Voditelj intervencije po dolasku na mjesto događaja vrši izvid te se započinje sa gašenjem obuhvatnom navalom sa 4 mlaza i bacačem vode preko navalnog vozila ST 110.

Dobavu vode vršimo paralelno  preko unutarnje hidrantske mreže u krugu tvrtke i vanjske hidrantske mreže sa glavnog voda.

U 16:40 sati požar je stavljen pod nadzor, a obzirom na površinu, količinu te gorivi materijal (ulja, maziva, gume, plastika, aluminij i ostalo)  te slabijeg kapaciteta hidrantske mreže voditelj intervencije preko Županijskog vatrogasnog zapovjednika u 16:43 sati traži dodatne snage u vidu veće količine sredstva za gašenje – dvije autocisterne.

ŽVOC na mjesto intervencije upućuje VZG Svetu Nedelju (DVD Sveta Nedjelja, DVD Strmec i DVD Rakitje), te isti dolaze na mjesto intervencije sa dvije autocisterne, kombi vozilom i zapovjednim vozilom, te ukupno 12 vatrogasaca te nam se priključuju i rade na opskrbi sredstava za gašenje, kao i na gašenju požara.

U 18:50 sati požar je ugašen te se u 19:12 sati sa mjesta intervencije povlači VZG Sveta Nedelja.

DVD Stupnik ostaje na sanaciji požarišta i dogašivanju do 02:20 sati kada se vraćaju u postaju.

Na intervenciji je lakše ozlijeđen jedan vatrogasac pripadnik DVD-a Stupnik kojem je pozlilo radi iscrpljenosti te mu je na mjestu intervencije pružena pomoć od strane voditelja intervencije u vidu davanja medicinskog kisika te elektrolita. Potrebe za hitnom medicinskom pomoći nije bilo.

Na intervenciji utrošeno je oko 360 m3 vode, 15 boca zraka za izolacijske aparate te 150 l diesela za vozila.

Nedavni požar u tvrtki CIAK Auto bio je jedna od većih intervencija na području Općine Stupnik, s obzirom na velike količine zapaljivih materijala prisutnih u skladištu, te veličinom površine zahvaćene požarom. Očigledna je bila težina vatrogasne intervencije koja je zahtijevala uigrane napore svih uključenih strana. Uz vodstvo i koordinaciju zapovjednika DVD-a Stupnik i spremnosti vatrogasaca uspješno je obuzdan požar na dva skladišta šatora u kojima su bili ulja, maziva, gume, plastika, aluminij i ostalo, te je time spriječeno daljnje širenje požara na ostale objekte.