Orkansko nevrijeme

Dana 19. srpnja 2023. godine, Zagrebačku županiju pogodilo je snažna oluja praćena orkanskim vjetrom i kišom. Nevrijeme je zahvatilo i Općinu Stupnik ubrzo nakon čega VOC Stupnik zaprima desetke poziva građana.

Vatrogasna postrojba DVD Stupnik u periodu od 19.7. – 21.7.2023. godine odradila je sveukupno 51 intervenciju s tri vozila: navalno vozilo MAN ST 110 , malo tehničko vozilo Amarok ST 150 i kombi vozilo Peugeot ST 105 i 7 operativnih članova. Odrađene su tehničke intervencije uklanjanje stabala s prometnica, krovova objekata, električnih i telefonskih vodova; uklanjali su se opasni dijelovi s krovova na objektima te isti pokrivali najlonom kako bi otklonili ugrozu za građane te privremeno sanirali štetu. Većina intervencija odnosila se na rad na visinama, te je angažirano visinsko vozilo, tj. teleskopska platforma obzirom da vatrogasna postrojba DVD-a Stupnik ne posjeduje visinsko vozilo. 

Kako bi se postigao najučinkovitiji i djelotvorniji odgovor na potencijalne incidente, neophodno je bilo da zapovjednik strateški rasporedi raspoložive operativne snage u određene timove. Timovi su se zatim mogli rasporediti na određene lokacije na temelju unaprijed određenih prioriteta i procjene resursa. Primarno su se odrađivale intervencije na kritičnim infrastrukturama od javnog značaja kao što su uklanjanje stabala sa električnih i telefonskih vodova, uklanjanje stabala i ostalih prepreka s prometnica, te uklanjanje opasnih dijelova i privremena sanacija krovišta na javnim zgradama i ustanovama. Pažljivim organiziranjem ovih timova, vjerojatnost kašnjenja ili pogrešne komunikacije je bila svedena na najmanju moguću mjeru, čime je omogućen brz i koordiniran odgovor na trenutnu situaciju. Ovime se omogućilo da se resursi iskoriste do kraja, budući da su svakom timu bili dodijeljeni specifični zadaci koji su se trebali ispuniti. Kroz ovaj dobro promišljen pristup, ukupna učinkovitost intervencije se značajno poboljšala, što je u konačnici pridonijela sigurnijim i profesionalno odrađenim intervencijama.

Operativni članovi DVD-a Stupnik kontinuirano rade na svojoj spremnosti kako bi se u ovakvim situacijama mogli reagirati na najbolji mogući način, te su ovom prilikom dokazali svoju spremnost za brzu i učinkovitu akciju, a sve intervencije odrađene su bez većih problema i ozljeda. Također pregledom podataka i analizom u sustavu UVI (uzbunjivanje vatrogasnim intervencijama) za ukupno 51 odrađenih intervencija u svega tri dana utrošeno je 29 sati i 32 minute rada na intervencijama. Prosjek vremena trajanja svake intervencije iznosi oko 35 minuta.

Nedavno orkansko nevrijeme služi kao podsjetnik na važnost pripravnosti za prirodne katastrofe. Ističe važnost profesionalnosti i predanosti operativnih članova DVD-a Stupnik koji brzo i učinkovito reagiraju u uvjetima kada svaka minuta za nekoga može biti presudna. U situacijama u kojima je hitno djelovanje ključno, imati spremne stručne i pouzdane operativne snage od vitalnog su značaja.