Održana vježba taktički zadatak sa navalnim vozilom MAN110

Dana 08.11.2020. je održana vježba taktički zadatak sa navalnim vozilom MAN110.

Iako je ovo nedjeljno jutro tmurno i maglovito naši članovi vatrogasne postrojbe DVD-a Stupnik odlučili su održati vježbu.

Tema ove vježbe bila je: izlazak navalnim vozilom sa 6 vatrogasaca na intervenciju požar skladište u prizemlju koji se proširio na gornji kat.

Tako je zamjenik zapovjednika prije vježbe održao predavanje odnosno teorijski dio kako bi svaki vatrogasac znao svoju ulogu u vježbi.

Cilj ove vježbe za vozača/strojara bila je usavršavanje vožnje sa navalnim vozilom, dolazak na intervenciju, postavljanje vozila u zaštitni položaj te postavljanje vozila tako da ima brzi izlazak u slučaju veće opasnosti. Zatim spajanje vozila na hidrant, postavljanje prometnih čunjeva i rad sa pumpom.

Navalna grupa dobila je zadatak gašenja požara u prizemlju zgrade, kompletno opremljeni sa izolacijskim aparatima. Cilj za navalnu grupu bio je uvježbati opremanje izolacijskim aparatima te uzimanje i postavljanje potrebne opreme za zadatak koji im se postavi.

Vodna grupa dobila je zadatak gašenja požara u zgradi na prvome katu, kompletno opremljeni izolacijskim aparatima. Cilj za vodnu grupu bio je uvježbati postavljanje B pruge do razdjelnice zatim opremanje izolacijskim aparatima. Nakon toga uzimanje i postavljanje potrebne opreme za gašenje požara.

Ovom vježbom se provjeravalo njihovo znanje o opremi i gdje se što nalazi na vozilu te kako pristupaju zadatku. Ova tema i sama vježba održana je iz razloga što želimo ulagati u naše vatrogasce. Nove vatrogasce naučiti nešto novo i uvježbati ih da budu čim bolji, a već iskusne vatrogasce možda i prisjetiti nešto što su možda zaboravili. Vježbamo kako bismo na intervencijama bili čim efikasniji i učinkovitiji, te kako bismo smanjli mogućnost ozljeda vatrogasaca.

Važno nam je da nam naša operativna postrojba bude kvalitetna i da se uvijek možemo osloniti jedni na druge jer vatrogasac nikada ne kroči sam.