Održana velika vježba operativne postrojbe DVD-a Stupnik

Dana 06.03.2021 je održana velika vježba operativne postrojbe  DVD-a Stupnik.

Tenička intervencija spašavanje u prometu

Vježba je bila napravljena u 4 segmenta. Prvi segment vježbe bilo je simulacija tehničke intervencije prometna nesreća i izvlačenje unesrećene osobe iz vozila. U ovom djelu vježbe sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa navalnim vozilom MAN ST 110. U ovoj vježbi pristupili smo spašavanju unesrećene osobe na način da smo pomoću hidrauličkog alata skidali vrata vozača i rezali krov kako bismo imali potpuni pristup unesrećenoj osobi. Unesrećena osoba je uspješno spašena i time je vježba uspješno odrađena.

Požar vozila u prometu

Drugi segment vježbe bilo je požar vozila u prometu. U ovom djelu vježbe sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa navalnim vozilom MAN ST 110 i autocisternom ST 120. Vježba je izvedena na način da su navalna grupa i vodna grupa opremljeni izolacijskim aparatima  pomoću vitla za brzu navalu vozila MAN ST 110 vršili gašenje požara, dok je posada autocisterne TAM ST 120 izvršila spajanje tlačne cijevi ”B” na vozilo MAN ST 110 kako bi imali dovoljne količine vode za gašenje.

Spašavanje unesrećene osobe sa visine

Treći segment vježbe bilo je spašavanje unesrećene osobe sa visine. Sudjelovalo je 4 vatrogasca sa položenim ispitom za spašavanje s visina i iz dubina. Unesrećena osoba se onesvijestila prilikom rada na visini te su pozvani vatrogasci kako bi istu spasili. Vježba je izvedena na način da su se vatrogasci popeli na toranj s kojeg je unesrećena osoba visjela, zatim su postavili sidrište i pripremili uže za vatrogasca spasioca. Vatrogasac se pomoću stop descendera spustio do unesrećene osobe i na siguran način istu je osigurao na sebe, nakon čega ju je uspješno i sigurno spustio na zemlju.

Potraga za unesrećenom osobom u jezeru

Četvrti segment vježbe bilo je potraga za unesrećenom osobom u jezeru.  U ovoj vježbi sudjelovali su 2 vatrogasca sa položenim ispitom za ronilaca.  Dogodio se najgori mogući scenarij; osoba se utopila u jezeru, nakon čega su pozvani vatrogasci kako bi istu pronašli i izvukli van. Prilikom dolaska na mjesto događaja vatrogasci ronioci opremili su se svom opremom i brzo pristupili pretraživanju. Iako su uvjeti loši i vidljivosti gotovo da ni nema potraga je uspješno obavljena i osoba je izvučena na površinu.

Samim time vježba je uspješno završena. Cilj ove vježbe bio je uvježbavanje vatrogasaca operativne postrojbe DVD-a Stupnik na neke od mogućih scenarija u vatrogastvu. Uključili smo i segmente spašavanja u prometnim nezgodama, gašenje požara, spašavanje s visina i pretraga za unesrećenom osobom u jezeru. DVD Stupnik osim što ima aktivne operativne vatrogasce ima ronioce i spasioce s visina i iz dubina. Na taj način htjeli smo uključiti sve u ovu vježbu, također vježba je bila medijski popraćena i zahvaljujemo hrabroj novinarki koja je predstavljala unesrećenu osobu u prometnoj nezgodi i unesrećenu osobu na visini.

Održana velika vježba operativne postrojbe  DVD-a Stupnik