Od prvog slučaja oboljelog od korona virusa…

Hrvatski grbOd prvog slučaja oboljelog od korona virusa u Hrvatskoj (COVID-19), koji se dogodio 25.02.2020., prošlo je sad već više od 2 mjeseca.

Gledajući ukupnu sliku zaraženih u svijetu (kao i poduzetih mjera u drugim državama) za sprječavanje širenja globalne pandemije, zadovoljni smo rezultatom u Hrvatskoj, ali i na području naše Općine Stupnik.

Nacionalni stožer civilne zaštite je izvrsno odradio posao glede raznih mjera i odluka koje su bili prisiljeni donijeti.

To je rezultiralo time da se već neko vrijeme u svijetu “izvlači na površinu” jedna mala država koja svima služi kao primjer i u ovakvim kriznim situacijama.

Možemo biti opravdano ponosni jer, ne samo da smo poznati po najboljim sportašicama i sportašima, najčišćem moru, količini i čistoći pitke vode, prekrasnim parkovima prirode, našoj kravati, torpedu, Sumamedu, Apaurinu, SMS parkingu, MP3 playeru, znamenitim ljudima svih struka – Nikola Tesla, dr. Fran Mihaljević, Slavoljub Penkala i mnogi drugi, sada smo prepoznati i po izvrsnom promišljanju i organiziranju kad su krizne situacije u pitanju.

Kod nas (Općina Stupnik) nema zabilježenih COVID-19 slučajeva, a DVD Stupnik je dao svoj doprinos takvoj situaciji.

Dezinfekcijska sredstva za zaštitu od COVID-19 u DVD Stupnik
Dezinfekcijska sredstva za zaštitu od COVID-19 u DVD Stupnik

DVD Stupnik uveo “Dezinfekcijsku barijeru”

Čak i prije donesenih odluka Nacionalnog stožera CZ i Hrvatske vatrogasne zajednice, mi smo se počeli pripremati za ono neizbježno – uvođenje raznih mjera za zaštitu.

Tako smo poduzimali mjere prilikom ulaska/boravka/izlaska iz Vatrogasnog doma, vatrogasnih vozila, a dežurni vatrogasci su provodili i nadzirali mjere koje smo donijeli:

  • zabrane okupljanja i nepotrebnog zadržavanja u Vatrogasnom domu Ivan Klemenčić
  • pripremili dezinfekcijska sredstva za obavezno korištenje prije ulaska u DVD i to sredstva za korištenje na koži, ali i za dezinficiranje gaznog dijela cipela
  • nabavili zaštitne maskice i rukavice
  • zaštitne naočale
  • jednokratna odijela
  • uređaj za mjerenje tjelesne temperature na daljinu
  • sredstva za dezinfekciju stvari i radnih prostorija

Medicinske maskice i rukavice za zaštitu od COVID-19 u DVD Stupnik
Medicinske maskice i rukavice za zaštitu od COVID-19 u DVD Stupnik

Uglavnom, čak i prije prvog slučaja oboljelog od korona virusa, na samom ulasku u Vatrogasni dom, postoji nezaobilazna dezinfekcijska barijera, a koju vam dežurni vatrogasac neće dopustiti da ju izbjegnete.

Koristeći sve mjere predostrožnosti, svakodnevno provodimo i ophodnje po operativnom području Općine Stupnik.
Jedna je u prijepodnevnim satima, druga u poslijepodnevnim.

Prilikom svakog preuzimanja vozila – bilo za ophodnje, bilo za ostale službene aktivnosti, ista steriliziramo prije i nakon korištenja.

Iako koristimo zaštitne rukavice i medicinske maskice, i vozila se obavezno moraju dezinficirati na svim “dodirnim” točkama (kvake izvana, iznutra, volan, radio-stanica, mjenjač itd.).

Laserski termometar za zaštitu od COVID-19 u DVD Stupnik
Laserski termometar za zaštitu od COVID-19 u DVD-u Stupnik
Dezinfekcijska barijera za zaštitu od COVID-19 u DVD Stupnik
Dezinfekcijska barijera za zaštitu od COVID-19 u DVD-u Stupnik

Mjere zaštite i prije sugeriranja

Tako je, i prije nego su javno dane upute o dezinficiranju prostora i ruku, nošenju rukavica, maski i sl., naš zapovjednik dao upute kojih su se morali pridržavati svi članovi, a mjere su provodili dežurni vatrogasci.

Redom su se uvodile mjere zaštite koje su počele dezinfekcijom ruku, pa prostorija i predmeta kao što su kvake, telefoni, tipkovnica, radio-veza, olovke, radni prostor općenito i to najmanje 3 puta u smjeni, nošenje maski prilikom komunikacije i sl., pogotovo prilikom primopredaja smjene.

Laserski termometar za mjerenje temperature
Laserski termometar za mjerenje temperature

Od nedavno koristimo još jednu mjeru, a to je uređaj za mjerenje temperature Fluke 64Max.
Radi se o Infrared termometru kojim je moguće precizno izmjeriti temperaturu bilo laserom, bilo običnim očitanjem na daljinu.

Ograđen je i “javni fitness centar na otvorenom” na prostoru DVD-a Stupnik, ali i ostala dječja i druga igrališta, upravo kako bi se spriječilo širenje ovog novog koronavirusa, za koji još neko vrijeme neće biti cjepiva.

Suradnja s Općinom Stupnik je i ranije bila izvrsna, a u ovoj zaista kriznoj situaciji podigla se na jedan viši nivo.

Stožer civilne zaštite Općine Stupnik i DVD Stupnik zajedničkim snagama doprinose većoj sigurnosti sumještana na način da promišljaju i donose odluke koje se i sprovode prema dogovoru.

Već i od prvog slučaja oboljelog od korona virusa, odnosno prvih evidentiranih oboljelih od korona virusa na području Hrvatske, zabranjena su sva okupljanja u i oko Vatrogasnog doma Ivan Klemenčić.

Oglasna ploča u Operativnom centru DVD-a nam je puna obavijesti i informacija upravo iz razloga da bi svi bili na vrijeme i dobro informirani oko provođenja mjera zaštite.

Ophodnja dežurnih vatrogasaca - provođenje mjera (COVID-19)
Ophodnja dežurnih vatrogasaca – provođenje mjera (COVID-19)

Ophodnje operativnog područja

Sukladno tome, dežurni vatrogasci dva puta dnevno vrše ophodnje na operativnom području Općine Stupnik, odnosno DVD-a, te po potrebi informiraju i upozoravaju o zabrani kretanja u grupama, pridržavanju razmaka i sl., sve koji se zateknu na javnim površinama.

Vjerojatno se nikome ne dopadaju ove mjere, pogotovo sumještanima i operativnim vatrogascima koji mjere moraju provoditi. Međutim, treba shvatiti da to nije “samovolja” ili nečiji hir.

Kad vidite vatrogasno vozilo pod “rotirkama” kako patrolira ulicama vašeg grada, mjesta, sela…, pokušajte ih razumjeti i nemojte stvarati tenzije bespotrebno.

To je otprilike isto kao da vam šef ili direktor na poslu kažu da trebate odraditi neki zadatak koji niti vama nije baš drag, a k tome – nije niti na popisu vaših radnih obveza.
Obaviti ćete ga, jel’ tako?

Isto je tako i svim vatrogascima!
Ovo je izvanredna situacija, a i same mjere zaštite su izvanredne!

Zato, koristimo i ovu priliku da vas zamolimo da poslušate savjete koji “vrište” sa svih strana, prvenstveno radi vas – ostanite doma!

DVD Stupnik vs COVID-19
DVD Stupnik vs COVID-19

Zaključak

I na kraju, mjere su se pomalo počele ukidati – od danas još i više (vraća se javni prijevoz u funkciju itd.).

Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima – kako ponašanjem velike većine stupnjara koji su poštivali mjere, tako i nama samima.

Uspjeli smo sačuvati zdravlje i naših (vaših) vatrogasaca svim poduzetim mjerama, te se tako niti jedan vatrogasac nije razbolio.

Time smo doprinijeli i tome da smo u “punom sastavu”, te operativni vatrogasci i dalje mogu funkcionirati u neželjenim situacijama kao što su tehničke intervencije, požari i sl.

Stupnički vatrogasciA da bi bilo što manje “dobrih podloga” za takve neželjene situacije, apeliramo na sve vas da budete oprezni, pogotovo u ovo vrijeme raznih spaljivanja kako bi i nadalje sve bilo “pod kapom” stupničkih vatrogasaca.

Osigurajte sredstva za gašenje, ali bez obzira na to, OBAVEZNO prijavite spaljivanje vatrogascima.

Naš direktan broj na koji čete dobiti dežurnog vatrogasca u svako doba je: 

Telefon DVD-a Stupnik   01/6589-112.

Iako mjere po malo popuštaju, bilo bi dobro da se ne opustimo previše, te svima preporučujemo da se još malo strpimo i ostanemo doma.

Izdržali smo evo već više od dva mjeseca, možemo još koji tjedan – bolje spriječiti nego liječiti.