Izvid zbog neprijavljenog spaljivanja

Izvid zbog neprijavljenog spaljivanja i zašto je važno prijaviti svaku takvu radnju?

Jučer je ŽVOC (Županijski vatrogasno operativni centar – 112) zaprimio 2 dojave od strane uznemirenih građana, a zbog velikog dima i njihove sumnje da je riječ o požaru.
A i danas smo primili jednu dojavu zabrinutog sumještana na istu temu.

ŽVOC je obavijestio nadležne vatrogasce – DVD Stupnik.

DVD Stupnik izlazi na teren te po dolasku utvrđuje da se radi o spaljivanju bio-otpada, a o kojem se propustilo obavijestiti vatrogasce.

Koristimo ovaj jučerašnji i današnji primjeri odlaska na intervenciju (koje su na sreću ostale samo na izvidu), kako bismo vam dočarali u najkraćim crtama što znači jedan poziv i prijava o spaljivanju nadležnom DVD-u.

Ne zato što to vatrogasci ŽELE – nego zato što STE OBVEZNI postupiti sukladno Zakonu!

Opcija A) – PRIJAVLJENO SPALJIVANJE

  • prilikom prijave građana da “nešto gori na toj i toj lokaciji” na direktni broj DVD-a Stupnik 01/6589-112, dežurni vatrogasac bi odmah obavijestio pozivatelja da je spaljivanje prijavljeno.
    Ujedno bi se izvršila i provjera kod spaljivatelja da li je paljenje pod kontrolom.
    U slučaju da nam prijava stigne iz ŽVOC-a (112), informacija bi se mogla prenijeti odmah i ŽVOC-u, bez podizanja uzbune, ali također uz potrebne provjere i kontroli stanja.

Opcija B) – NEPRIJAVLJENO SPALJIVANJE

  • prilikom prijave građana/ŽVOC-a da “nešto gori na toj i toj lokaciji”, vatrogasci nemaju uvid da li se zaista radi o požaru, te se podiže uzbuna i izlazi na teren
  • u navedenim primjerima, uslijedile bi kazne spaljivateljima zbog neprijavljivanja, a kazne nisu male!

Novčane kazne i kazne zatvora

Kazne za neprijavljivanje spaljivanjaTemeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je:

– novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana;

da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna;  

novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru; 

– kazna za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do 3 godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, ovisno o posljedicama.

 

Pročitajte samo nekoliko tekstova:

Zakonske odredbe vezane uz izazivanje požara (HVZ)

Za izazivanje požara kazne do 150.000 kuna!

Oprez prilikom paljenja vatre na otvorenom, visoke kazne za izazivanje požara!!!