Čestitamo Dan Crvenog križa svim pripadnicima!

Čestitamo svim pripadnicima Crvenog križa njihov – Dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca!

Na današnji dan (08. svibnja) se obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Utemeljitelj Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je gospodin Henry Dunant, a na današnji dan se i njemu odaje počast.

DVD Stupnik koristi priliku da u ime svojih članova posebno čestita Stožeru Civilne zaštite Općine Stupnik koji okuplja i pripadnike Crvenog križa, a koji je zadnjih mjeseci zaista imao istaknutu i važniju zadaću nego inače.

Sve mjere koje su poduzimane zbog raširene pojave novog virusa COVID-19, uvelike su spriječile širenje koronavirusa na području naše Općine, i to najviše zahvaljujući izvrsnoj suradnji Stožera CZ Stupnik, Općine Stupnik i našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stupnik.

O Međunarodnom Crvenom križu ukratko

Crveni križ1863. godine sazvana je međunarodna konferencija u Ženevi koja je okupila predstavnike 16 država i 4 organizacije.

Na konferenciji je usvojeno 10 rezolucija koje su temelj za početak djelovanja Međunarodnog Crvenog križa (danas poznatog kao Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca).

Države su pozvane na osnivanje društava za pomoć (buduća nacionalna društva) koja trebaju staviti pod posebnu zaštitu i čiji pripadnici trebaju biti obilježeni znakom crvenog križa na bijeloj podlozi.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca nastao je i postoji voljom država.

Misija Međunarodne federacije je poboljšati život ugroženih mobilizacijom snage humanosti.

Rad Međunarodne federacije usmjeren je na četiri osnovna područja djelovanja:

– promocija temeljnih načela Pokreta i humanitarnih vrijednosti;

– odgovor na katastrofe;

– priprema za djelovanje u katastrofama te

– pomoć u zaštiti zdravlja i socijalnoj skrbi.

Iskreno čestitamo Dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svim pripadnicima, posebno pripadnicima Crvenog križa u Stožeru Civilne zaštite Stupnik, sa željom da imaju što manje posla!

Crveni križ Samobor - DVD Stupnik
Članovi DVD-a Stupnik na obuci od strane Crvenog križa Samobor za rad AVD-om