Prvo trenažno ronjenje u 2020.

Prvo trenažno ronjenje u 2020. - DVD StupnikPrvo trenažno ronjenje u 2020. moralo je pričekati ukidanje određenih mjera zaštite vezanih uz COVID-19.

Prije korone, u planu nam je bilo da se odazovemo ekološkoj akciji još u travnju (Otok Pag). Mjesec dana kasnije, Nacionalni stožer civilne zaštite nam je predočio popuštanje mjera zaštite, a mi smo iskoristili prvi vikend kako bismo obavili trenažno ronjenje Ronilačkog tima DVD-a Stupnik.

Otišli smo na najbližu lokaciju (Otok Krk) jučer, 17.05.2020., a poštujući određene iznenadne situacije na Krku, morali smo mijenjati plan te smo odlučili trenažne zarone obaviti u Glavotoku.

Spašavanje u/na vodi

Ronilački tim DVD-a Stupnik specijaliziran je za spašavana u (i na) vodi.
Kao i kod svih specijalnosti, tako je i ovdje potrebno održavanje kondicije, znanja i vještina, i to bez obzira u kojoj ste kategoriji (iskusni ronilac-spasilac, ili onaj koji tek treba dostići tu razinu obuke).

Prvo trenažno ronjenje u 2020. - DVD StupnikNa Krk je krenulo 8 članova Ronilačkog tima DVD-a Stupnik, te jedan potencijalni kandidat za ronioca (obavljen je Discovery jučer).

Obzirom na kategorije (R1, R2, R3, I1 i I3), podjela na dvije grupe je bila odlična odluka.

I grupu su sačinjavani članovi: Josip Vađić, Dario Razum, Miroslav Krčelić, Snježana Jurić i Bojan Mamula, a II grupu: Hrvoje Šiletić, Tomislav Mihoci, Tihomir Bošnjak.

Discovery zaron je obavila članica Valentina Petrović, i to uz instruktora ronjenja Tomslava Mihoci.
Nadamo se da će se kolegica odlučiti nakon ovog Discovery-ja za polaganje tečaja za ronioca.

Obavljena su dva urona, a uvjeti su bili isti i u prvom, i u drugom (ujutro i poslijepodne).

Vremenski uvjeti

Iz Zagrebačke županije se izašlo pod oblacima i “friškim” vremenom. Oko Karlovca se prolazilo kroz kišu i tmurno vrijeme, ali već kod prvog pogleda na more, pa do kraja dana – vrijeme je bilo sunčano.

Prvo trenažno ronjenje u 2020.Prema najavama (prognoza) s kojima se pripremao put, prognozirano je tijekom nedjelje da će biti oblaka, vjetra i kiše. Međutim, cijeli dan je bio iznenađujuće sunčan i bez nekog pojačanog vjetra, a od kiše ni kapi!

More je bilo 16°C – što nikako nije toplo, pogotovo na 27,6 metara dubine na koliko se ronilo, i za prvo prilagođavanje tijela i tjelesne temperature nakon dugih rukava.

Ali, i spašavanja u vodi se ne izvode samo u toplijim vremenskim uvjetima, te je ovo zaista i bio pravi trening. Treba se upoznati s uvjetima i znati do kojih granica vaše tijelo može izdržati kada (i ako) to bude potrebno.

Iako se kondicija održava i preko zime (neki drugi vidovi u smislu vježbi i sl.), ipak je ova situacija s koronavirusom i zabranama zadnjih mjeseci, doprinijela da se zbog zabrana okupljanja i druženja, ni kondicija nije mogla održavati kao prijašnjih godina.

Ovo prvo trenažno ronjenje u 2020. godini smo zabilježili slikama koje možete pogledati u nastavku.