Pokazna vježba DVD-a Stupnik povodom 90 g. vatrogastva

Pokazna vježba RT DVD-a Stupnik, DVD Orubica, JVP Nova Gradiška 2018.Pokazna vježba DVD-a Stupnik u mjestu Orubica povodom 90 g. vatrogastva Brodsko-posavske županije.

U mjestu Orubica održana je svečana proslava 90 godina rada DVD-a Orubica, dana 19. kolovoza 2018 godine.

Na svečanosti po programu, DVD Stupnik proveo je vježbu spašavanja iz vode u samom mjestu Orubica na opasnom cestovnom prilazu mjestu uz rijeku Savu.

Scenario pokazne vježbe

Navedenog dana ulaskom u mjesto Orubica zbog neprilagođene brzine i blata na cesti, sletio je u rijeku Savu automobil marke Fiat, model Punto s nepoznatim brojem osoba u vozilu.

Na mjesto nesreće pozvana je policija koja utvrđuje i osigurava mjesto nezgode, hitna pomoć i vatrogasci.

Pokazna vježba RT DVD-a Stupnik, DVD Orubica, JVP Nova Gradiška 2018.Po dolasku vatrogasaca JVP Nova Gradiška i izvidom utvrđuju tragove i mjesto gdje je vozilo sletjelo u rijeku Savu.

Ipak, zbog mutne i duboke vode nemoguće je vozilo locirati, osobe koje su se nalazile u vozilu nisu pronašli.

Uključuje se ronilački tim DVD-a Stupnik

Na poziv JVP Nova Gradiška dolaze vatrogasci DVD-a Stupnik, ronilački tim s vozilom i plovilom za spašavanje tvrtke Flammifer.

Vrlo brzo spuštamo čamac na prikladnom mjestu i istovremeno ronilački tim DVD-a Stupnik priprema opremu za prvi uron i pregledava mjesto događaja, te vrši pretragu terena u vodi i oko nje.

Jaka struja i vrlo mutna voda oduljile su pretragu u rijeci Savi.

Pronašavši vozilo isto su obilježili plutajućom bovom i utvrdili da nema putnika u njemu jer je prilikom prevrtanja došlo do puknuća stakala na kabini vozila.

Osoba ili više njih ispali su iz vozila i rijeka ih je odvukla, pretpostavlja se nizvodno.

Pokazna vježba RT DVD-a Stupnik, DVD Orubica, JVP Nova Gradiška 2018.Pretragom je pronađena osoba

Pretragom (ronioca i plovilom DVD-a Stupnik) šireg područja, pronađena je osoba u nesvjesnom stanju neposredno uz obalu na 100-tinjak metara od mjesta nezgode.

Pristupa se oživljavanju i imobilizaciji osobe te prijevoz osobe plovilom do predviđenog mjesta izvlačenja te ju predaju djelatnicima hitne medicinske Službe.

Djelatnici hitne medicinske Službe pristupaju daljnjem pružanju prve pomoći i dovode osobu do svijesti te prevoze na daljnju sanaciju ozljeda u najbližu medicinsku ustanovu.

Uz pomoć ronioca DVD-a Stupnik, vatrogasci JVP Nova Gradiška pristupaju izvlačenju osobnog vozila i čišćenje i sanaciju terena.

Vježba je uspješno završena

Tako je bio napisan scenarij vježbe u kojoj je sudjelovala postrojba DVD-a Stupnik, ronilački tim.
Pokazna vježba DVD-a Stupnik i ostalih vatrogasaca je uspješno završena na oduševljenje publike koja je to sa uzbuđenjem pratila i nagradila pljeskom.
Dobrovoljni vatrogasci DVD-a Stupnik ponovno su ukazali na potrebu i stručnost osposobljavanja za vatrogasca-ronioca u ovakvim situacijama.