Eko akcija čišćenja podmorja inicijatora RC Sea Star

Eko akcija - Molunat 2020.Eko akcija čišćenja podmorja inicijatora RC Sea Star okupila je poveći broj zainteresiranih za čišći Molunat.

Akcija je održana prije 3 dana, preciznije – 27.06.2020., i pokupili su jako puno otpada.

Međutim, jedna akcija je premalo.

Prema slikama organizatora od prije eko akcije čišćenja podmorja kod Konavla, čovjek ostane zaprepašten stanjem na dnu mora.

I to na samo nekoliko metara dubine!

“Sizifov posao”

Međutim, odmah je jasno da se u velikom dijelu radi o strujama koje sav otpad iz susjedstva donesu i “spreme” na ovo područje.

Ostale “neodgovorne” ovog puta nećemo spominjati, ali sigurni smo da otpad nije samo “uvozni”.

Eko akcija - Molunat 2020.Stoga nam se čini da ronioci RC Sea Star imaju “Sizifov posao“.

Ali oni ne odustaju!
Godinama čiste i ne daju se.
Ustraju u namjeri da očiste i educiraju o ekologiji, te su vidljivi i pomaci u osviještenosti mnogih jer je sve manje (domaćeg) otpada!

Svi mi ronioci stalno apeliramo na svijest pojedinaca, time i mijenjamo stavove i način razmišljanja u korist očuvanja našeg Jadranskog mora.

Zato što imamo uvid u ono što mnogi ne mogu vidjeti na dnu prekrivenom vodom.

Kompletni Ronilački tim DVD-a Stupnik je bio spreman za odlazak u Molunat. Željeli smo da eko akcija čišćenja podmorja ima još vrijednih ruku za izvlačenje tolikoga otpada.

Vatrogasna karavana Sava 2018.Osim ljudskog faktora, pripremili smo i naš čamac te ostalu opremu korisnu u takvim aktivnostima, kao na primjer oprema za podizanje tereta ispod vodene površine (padobrani i sl.).

Međutim, opet je “kumovala” korona (COVID-19).

Ovim putem želimo još jednom zahvaliti organizatoru – gđi Klari Ljubenko, Ronilački centar Sea Star, kako na pozivu i ukazanom povjerenju, tako i na iznimnoj ljubaznosti i razumijevanju.

Iskreno se nadamo da ćemo imati priliku upoznati se i osobno (face to face), i to već kod prve iduće eko akcije u njihovoj organizaciji.

__
Materijali preuzeti od:
Nikša Ivančevićdubrovniktv.net, Sea Star Diving