Dan otvorenih vrata DVD-a Stupnik 2011.

Impulsna vodena puška u vatrogastvu

Vodena puškaImpulsna vodena puška.

– Da, puška!

Rijetki su oni koji su vidjeli učinak ove puške “u živo” (ako ne računamo vatrogasce i/ili druge službe koje se koriste njome).

Vjerojatno će svaki roditelj, ili na primjer tete u vrtiću, odmahnuti rukom uz opasku “Svašta! Pa čim zatopli, ja se “bakćem” s jednom”.

Međutim, ukoliko kažemo da kod puške o kojoj ovdje govorimo, brzina izbacivanja vode prelazi 400 km/h, onda ćete vjerojatno zastati i idući put gledati deklaraciju na igrački za djecu.

Dakle, u najkraćim crtama, “Impulsna vodena puška” je “igračka” kojom se najviše koriste veliki dečki – vatrogasci.

Nećemo reći “najčešće” jer… Pa da i to pojasnimo u jednoj običnoj i razumljivoj rečenici:

Zamislite da u kući/stanu imate požar.

A onda zamislite kako bi vam izgledala prostorija (ili npr. kuhinjski elementi) nakon što bi ga “oblio hladan znoj” koji juri više od 400 kilometara na sat?!

Jesmo li uspjeli pojasniti zašto se ne koristi u određenim (najčešćim) slučajevima požara?

Impulsna vodena puškaUglavnom, najvažnije karakteristike ove puške su:
  • da se sredstvo za gašenje (može biti voda, a može i pjenilo – rjeđe), uz potisak komprimiranog zraka, velikom silom i brzinom izbacuje na izvor koji je potrebno ohladiti i, u konačnici, što brže ugasiti;
  • da se zbog navedene sile i brzine, voda “razbije” na vrlo sitne kapljice (spomenuti “hladan znoj”) koje prodiru do žarišta toliko brzo da ne stignu “ishlapiti” dok prolaze kroz plamen, a “žarište ne zna što ga je pogodilo i ohladilo“;
  • još jedna prednost je da jedna ovakva impulsna puška koristi jako malu količinu vode, a učinak gašenja tom količinom je (trenutno) neusporediv s drugim opcijama gašenja. Drugim riječima, uz jedno punjenje od 1 litre vode, ohladi se požarište veličine skoro 70 m² upravo zbog svoje prodornosti i ostalih karakteristika;
  • i da izdvojimo još jednu prednost, a to je mogućnost gašenja visokonaponske električne opreme, bez obzira što je sredstvo gašenja – voda. Lijepo, zar ne?

Da vas ne zamaramo s previše detalja, navesti ćemo još samo nekoliko okvirnih podataka kao što su (naravno, ovisno o samoj pušci i/ili proizvođaču):

količina vode kroz jedan hitac je do maksimalno 1 litre,
domet također može varirati, ali okvirno je to oko 15-16 metara,
– jedan raspršeni mlaz može ići u širinu/daljinu oko 3-5 metara,
radni tlak i tlak za izbacivanje moraju biti od 25-35 bara, ili čak i više